DAY 293 !

Red Landy is in Jo-burg

 

Elises are in Cape Town

 

Last update 25 July 2011

Latest updates: Angola north, Angola south red, Angola south blue

 

 

Insurance

One of the most important preparation to make is insurance, and also one of the most difficult and expensive one... What you do with insurance is always very personal and, for health insurance, also depends on where you live. Since I live in the Netherlands and my experience is only limited to that area I will write the health insurance in Dutch, just out of simplicity for me.

Ziektekosten verzekering

Het nieuwe system voor ziektekosten in Nederland is er niet erg makkelijker op geworden. Mijn ervaring is dat zelfs de verzekerings maatschappijen niet alle regels weten als er sprake is van enige speciale wensen. Gelukkig is er, voor mensen die langere tijd naar het buitenland willen, een organisatie die het rijlen en zijlen van verzekeringen wel weten: Joho company. Zij zijn uiterst behulpzaam en kunnen je genoeg (correcte) informatie verstrekken zodat je alles met je eigen verzekering (en de Joho) kan regelen. Ook hebben zij aantrekkelijke verzekeringen voor het buitenland, vraag hier maar eens naar.

Naast verzekeringen kunnen zij je ook veel meer informatie verstrekken over het buitenland, zoals werken in buitenland, vervoer, verblijf, veiligheid, vaccinaties, visa, communicatie en natuurlijk voorbereiding voor je buitenland uitdaging.

Financieel gezien is het aantrekkelijk om je zorg verzekering stop te zetten. Nu gaat dit niet zomaar. Tegenwoordig is de procedure, zover ik het dan begrijp, dat iedereen in Nederland een basis verzekering nodig heeft, ook al ben je niet per ce in Nerdeland. Dit is omdat in geval van een ongeval, je als nederlander altijd weer terug zal gaan naar nederland en daar dus recht hebt op zorg (en je dus een verzekering moet hebben). Al deze regels zijn wettelijk bepaald en (hoe raar het ook klinkt) je huidige zorgverzekering bepaald of je nog verzekerd moet blijven in nederland zodra je voor langere tijd naar het buitenland gaat.
Mocht het mogelijk zijn dat je je verzekering mag stoppen en gaat stoppen, zorg dan dat je de toestemming ook zwart op wit op papier hebt. Zodra je na je buitenland ervaring weer terug zal komen in Nederland dan zal je nieuwe verzekering vragen waarom je niet verzekerd was. Hier staan tegenwoordig hoge boetes voor als het stoppen onterecht blijkt.
Al met al een heel gedoe...

Bij mijn eerste telefonische gesprek met de zorgverzekeraar heb ik ze gevraagd of ik de verzekering kan stoppen. Waarop het antwoord was “beindigen van de verzekering kan alleen per 1 januari, je hoeft alleen maar een brief te sturen.” Dit antwoord heb ik gedeeld met de experts van Joho waarop zei direct zeiden dat dit dus niet mogelijk was. Het zou per direct moeten kunnen of helemaal niet. Ik weer terug bellen met de verzekeraar en door gevraagd naar iemand die dit voor mij kan uitzoeken. Een paar telefoontjes later blijkt dat volgens de wet ik recht heb op zorg omdat ik de intentie blijf houden terug te keren naar Nederland.
Ik heb mijn huidige verzekering niet kunnen stoppen, maar... Mijn aanvullende verzekering dekt wel 100% mijn malaria pillen en hiermee heb ik dus mijn verzekering al gauw weer terug verdient!

 

If you have any questions for me, please do not hesitate to ask them! Send an e-mail to niels @ luchters.com.